mars 2011

Eg vil på ball...til helga kanskje?

Bonbons Klaus


En utrulig skjønn liten plakat eg fekk for ei stund sia av bestisen min Elin, etter at ho og mannen hadde vore til Paris en tur. Fikk òg en cd med herlig fransk stemningsmusikk. Je t´aime! ♥ Merci beaucoup!

GENIALT!!

Det e det eineste eg har å seie. Steike, eg digga Kakkmaddafakka, og dinna videoen her e bare...über!! Kan òg trekke en viss parallell til innlegget mitt lengre nede her, "Feministiske meg", if u see what I mean;)

Naighty Nait!

Et lite jubileum...

Yey, coverversjonen min av Tonje Unstads "Æ ror aleina" har passert 1.500 visninga på youtube! Litt gøy=)

Dasslokk-montage

Det faktum at eg har både fått kjøpt oss og montert nytt dasslokk på dassen vår KAN berre ikkje gå upåakta hen! Eg e gromfornøgd med resultatet, men her har doke altså litt av prosessen, før eg endelig fikk lokket skikkelig på plass. Ord blir fattige. (Husk at lokket e flunkande nytt da doke)

PS: Fint smykke? Jau, det å jobbe på bufellesskap har sine fordela;) Fikk det no i helga av ei kreativ sjel der!


So starta galskapen for alvor.

SALIGT!!

(Og: Ditta innlegget e meint som en hilsen til blogg.no av at eg e drita lei og at eg snart bytta domene. Trur eg. Om eg gidd snart. Treng hjelp. )

Klapp på skuldra

Klappa meg sjøl velfortjent på skuldra etter en meget god og konstruktiv dag på jobben!! Steik eg e flink når eg bare vil og gidd altså;) Ei real Duracell- kanin i aksjon, hoho! Kjekt å ha masse energi. Feira dagen og meg sjøl med en real godlåt eg e hekta på for tida fra fantastiske Miike Snow:

Othello & Bacchus tonight alright

For dei som måtte lure på ka i helsike eg sikta til no: I kveld skal eg og gruppa mi i drama først på Othello, som e ei oppsetning på studentteateret her i Bergen (der to i klassen ska vise sine kunster blant anna), og deretter skal vi ha en "Bacchus-brainstorm", ergo møtes over noken glas vin for å jobbe med gruppearbeidet vårt;) -Bacchus e et anna ord for den greske "vinguden" Dionysus, som også blir ansett som "teaterets og kunstens far", sort of. Så, en kjekk måte å tilbringe tirsdagskvelden på det, eller hur?


Skål for den! Eller skal vi seie "Bacchus!"

Emiliana Torrini

Den islandske sangfuglen Emiliana Torrini har vore til inspirasjon og glede for meg og mine øyre i det siste, etter at eg snappa opp tipset fra godaste Åslaug, eller "Lady Stardust" som ho kalla seg her inne. Det e jenta med den gode musikksmaken som står bak bloggen http://novocaine.blogg.no/ , det!=) No har ho nettopp flytta bloggen hit: http://novosoul.blogspot.com/ Ho har forresten bursdag idag!! Så stikk gjerne innom sida hennas og gratuler ho! Ei superkjekke jente eg e så heldig å ha fått blitt kjent med!:)

Særlig va det "Jungle Drum" som fanga mi interesse i starten, men etterkvart har Emiliana vist mange ulike side av seg sjøl og e en meget allsidig og flink artist. Her e noken av mine favoritta (hittil):

Etter litt leiting på youtuben kom eg over følgande video, der Emiliana synge en sang tilegna Gollum i Ringenes Herre. Og eg syns den va ganske så fin, dog trist og sår. Eg e jo en stor fan av eventyr, og særlig Ringenes Herre. Emiliana si utrulig vakre og spesielle stemme passa veldig godt inn i den mystiske stemninga her:

Feministiske meg

Hurra for kvinnene!

I anledning 8.mars -som no nylig passerte på vindfullt vis her på vestlandet- e det absolutt på sin plass å gratulere alle kvinner og jenter der ute med vel overstått kvinnedag!! (Internett forsvant visst igårkveld, og eg vart litt sein idag..) Samtidig gjelde gratulasjonen dei heldige karane som har oss kvinner rundt seg;) Det e også på sin plass med et aldri så lite "feministisk" innlegg om kvinnedagen, kvinnesaken og kampen for økt likestilling verden over. For der e enda en lang vei å gå...

Feministiske "fillesaker"

Vi i Norge har så godt som full likestilling på mange fronta, men det betyr ikkje at man skal slutte å jobbe for enda bedre vilkår for kvinner her til lands. Det e fremdeles mange norma og "usynlige regla" som e ute å går, som gjør at vi kvinner ikkje tør å hevde oss like mykje som menn. Ingen regla uten unntak såklart, men sånn på generell basis e det iallfall flest menn som hevda seg, og dei tjena generelt sett en del bedre enn kvinner i gjennomsnitt. Og eg har et inntrykk av at vi kvinner har en tendens til å undertrykke oss sjølve òg, både som "medsøstre" og "sin eigen verste fiende". Eg ser sjølv at eg har en god del å jobbe med her, sjølv om eg gjerne kalla meg "feminist" og prøva å oppfordre andre til å tenke feministisk. For eksempel har vi ganske mange tradisjona og situasjona som sette kvinna i en "mindreverdig" posisjon i forhold til mannen. Veldig mange tar for eksempel mannen sitt etternavn ved ekteskap (jaja, det e nok frivillig no til dags her i landet, men eg e litt imot den tradisjonen at sånt skal være "vanlig", for korfor ekje kvinna sitt etternavn like verdifullt liksom). Det har hendt seg at eg har måtta kryssa av for om eg e "Ms" eller  "Mrs" når eg skal bestille fly eller anna på nettet. Så enten e man da "Miss" eller "MisterS", dvs at man "tilhøyre mannen" sia man e gift. Og mannen, han e kun "Mr/Mister", altså "sin eigen herre" uansett om han e gift eller ikkje. En fillesak som i mange sine auge ikkje betyr noke, men sånt irritera meg igrunn virkelig når eg tenke over det, og eg syns det e tull og tøys at sånt fins i et moderne samfunn. Da kunne man isåfall tilføyd et navn som tilsa at mannen va "en gjensidig eigendom til kona". Ikkje veit eg ka det skulle vært, men ja, doke tar poenget? Man kunne helst berre fjerna heile "Mrs", for pokker. Jah, eg kunne prata i ei lita evighet om småting som irritera feministen i meg, men eg lar det bli med det her eg. Bare fjas i enkeltes auge, men eg måtte berre. Sorry.

"Den sterkestes rett"

Det lille vi merka til kjønnsdiskriminering i vestlige, demokratiske og moderne land, som Norge e et eksempel på, e piss i havet i forhold til ka urett som har blitt gjort mot kvinner opp igjennom historia, og fremdeles blir gjort mot kvinner i resten av verda, særlig i u-land (meir lengre ned). Det e ei kjent sak at menn fysisk sett e sterkare enn kvinner. Det e hovedgrunnen til at menn har vunne fram, både fysisk og psykisk. Dei har vidare hatt tilgang på rettigheta (eks. utdanning) som kvinner ikkje alltid har hatt pga at vi rett og slett e svakare fysisk, og derfor kan kuast lettare. Det kan virke som "den sterkestes rett" har vore gjeldande opp til det moderne samfunnets tid, pga primitive forhold. No når intelligensen står meir i fokus enn rå muskelkraft e det mulig for kvinnene å komme meir til sin rett og vise ka vi e god for. Go moderniteten!

Religiøs mannsdominans og rettferdiggjøring av kvinneundertrykking

Menn har -naturligvis pga større fysisk kraft- styrt det meste av det som har skjedd gjennom historia, laga lova og regla, skreve dei religiøse tekstane vi kjenne til osv osv. Ja, eg tør herved påstå at eg hardnakka trur at boka som starta med "Kor-" og slutta med "-en" e skreve av nettopp menn, definitivt! Menn som ønska enda meir makt og vil kue kvinnene og rettferdiggjøre det, that is. Oj, no blir eg sikkert steina her... Beklager, men eg måtte berre, igjen. Eg trur på den andre sida ikkje so veldig mykje bedre om ei viss anna kjent religiøs bok som starta på "B". Sjøl om den e hakket mildare og snildare, e den til tider også meget kvinnefiendtlig. Eg trur ikkje religionane i seg sjølv egentlig e meint å være kvinnefiendtlige, men dei e rett og slett for prega og "indoktrinert(?)" innafor ei kvinnefiendtlig periode i verdenshistoria, og misbrukt til fordel for maktkamp. Eg trur alt e menneskeprega, uansett kor "direkte guddommelig" det blir hevda at dei religiøse skriftene e. Og eg e så glad for at samfunnet idag ikkje e like trangsynt og naivt som det va før, men der fins enda mykje tull og fanteri derute som har rota i overtru og vrangtolkning. (PS: Sjå gjerne filmen "Agora", et godt eksempel på litt av det eg har snakka om her)

Rettferdige -og herlige- menn

Men nok syting fra mi side, eg e sabla stolt over å være kvinne, eller jente (som eg helst kalla evigunge megsjølv for). Og som jente i mitt samfunn har eg det utrulig bra og har masse å være takknemlig for:) Eg nyte godt av alle dei rettighetane eg har "fått oppi fanget" som følge av kampen for likestilling, som dei sterke kvinnene før meg og mi tid sto for. -Godt hjulpe av vettuge menn med sans for rettferdighet. For vi hadde selvfølgelig ikkje vunne fram hadde det ikkje vært for dei intellektuelle mannfolka i samfunnet, som kjenne på andre behov enn maktfølelse og seksualdrift. Som faktisk har behov for å sjå at kvinnene rundt seg føle seg verdsatt og respektert. Eg kjenne mange fantastiske, snilde og gode menn, og e utrulig takknemlig for at det mannlige kjønn eksistera, så ikkje misforstå "sytet" mitt ovenfor som et hatsbrev mot menn altså. Eg berre påpeika saker og ting eg har tenkt over. Og eg lika å være kritisk i blant, det e en av mine favoritthobbya i livet. Eg har et stort behov for å være ærlig iblant, uansett om eg ikkje e verdens beste til å formulere tankane og meiningane mine.

Kvinner nøkkelen til framgang

Syns den supre bloggen "Dagens Outfit", og godeste Marie bak den, formulerte et flott innlegg om saka og dagen iforgårs (når det passa seg som mest), så eg velge å referere videre til det i stedet (både bilde og tekst nedenfor e derved henta fra www.dagensoutfit.notre.co og videoen blei det tipsa om e henta fra en av kommentarane til innlegget):

Kvinne. Du er sterk. Men husk også på mennene som støttet kvinner på den tiden det var viktig slik at vi fikk stemmerett, frihet til å velge og gå på skole.Uten mannen er kvinnen ingenting. Uten kvinnen er mannen heller ingenting. La ikke kjønn være avgjørende, la ikke kjønn være det første vi tenker på når det vi faktisk er; er mennesker først og fremst. Kanskje vi heller burde kalle dette for menneskedagen. 8. mars i år er det hele 100 år siden kvinnedagen ble innført.

Vi kan ikke bekjempe fattigdom hvis halvparten av verdens befolkning holdes utenfor. Kvinner og jenter er nøkkelen til stor forandring og framgang. Hjelper du én kvinne ut av fattigdom, tar hun fire andre med seg. Det fins også mange kvinner som fortsatt er undertrykt. La oss tenke litt på dem i dag, og forsøke å gjøre deres hverdag enklere. CARE er en organisasjon som fokuserer på å hjelpe kvinner ut av nød, fattigdom og undertrykkelse. Støtt CARE her!

Kvinners situasjon i dag:

  • Kvinner utgjør 60 % av de 1,4 milliardene mennesker som lever i fattigdom
  • 115 millioner barn går ikke på skole, majoriteten av disse er jenter.
  • Én av tre kvinner er blitt utsatt for fysisk eller seksuell mishandling
  • Om lag 2 millioner jenter står i fare for å bli kjønnslemlestet hvert år
  • Hver dag dør 1000 kvinner av komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel. 99 % av dem bor i utviklingsland.
  • Kvinner dyrker mer enn halvparten av verdens mat, men eier mindre enn 1% av landbruksjorda.
  • Siden 1992 har færre enn 10 % av fredsmeklere vært kvinner og bare 2,4 % av de som signerte på store fredsavtaler var kvinner
  • Hvert år dør om lag 5000 kvinner som følge av såkalte "æresdrap"

Dette kan du gjøre for å engasjere deg for kvinners rettigheter:

Kilde: Care

(Bilder henta fra:

http://www.sweden.se/eng/Home/Society/Reading/New-Year/

http://www.gamespot.com/users/5_LD_5/show_blog_entry.php?topic_id=m-100-25192174

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=affairs-of-the-lips-why-we-kiss

http://arnold-schwarzenegger-bodybuilding.net/arnold-schwarzenegger-bodybuilding-workout-routine-principles-secrets-and-philosophy.html )

My illusion of you

Da slenge eg ut enda ein sjølvkomponert låt og kryssa fingrane for at eg ikkje tar skade av det;) Ideen til låta fikk eg faktisk mens eg låg og halvsov for sånn ca 2-3 veke sia. Så eg nynna inn noken sløve tona på mobilen sånn dei ikkje skulle gå i gløymeboka. Det va eg ganske glad for når eg våkna, for da kom både teksten og resten av melodien som perler på ei snor, og sånt e utrulig kjekt å oppleve. Seinare spelte eg inn låta på GarageBand, ergo ikkje ei proff innspeling (enda iallfall). Men den får duge foreløbig, "det har jo ein viss sjarm at den e litt uperfekt" som eg pleie å sei.

Temamessig kan eg sei sopass at sangen handla om å drøyme om noken som e ganske uoppnåelige eller rett og slett e ukjent enda, derfor laga ein seg ein illusjon av ei framtid med "drøymepersonen" istaden. Kanskje ikkje det sunnaste å gjere, men som menneske har vel alle eit behov for å drøyme seg litt vekk i blant. Det e alltids lov til å drøyme og håpe, det kan ingen ta ifra deg. Din tanke er fri, som humanistane seie. Håpe låta mi fell i smak:)

I live and learn..Eller?

Jah... så va dagen derpå -heldigvis- snart over og følgande facebook-statusa har holdt kjentfolket oppdatert idag:

 

syns det igrunn e ganske kult å være norsk idag!=D ...men av merkelige grunna syns eg ikkje det e like kult å være meg...:s

 

 

har lært seg forskjellen mellom "brunt garnnøste" og kattadrit. The hard way... UGH!! La inn ei finte og følte meg lite smart etterpå. Sokkane gikk i søpla for å sei det sånn.

 E DET MULIG!?! sei eg berre. Må jo bare le litt av meg sjøl. Tragikomisk. Når det gjelde sistnevnte status så vakje det en delikat opplevelse akkurat. Brakk meg noken ganga når eg måtte ta den kjekke "oppvasken" etterpå. Forhåpentligvis sjekka eg ka eg sparka borti neste gang? Særlig om det har brun farge og lyset e litt diffust.

Ka den første statusoppdateringa angår så sikta eg såklart til VM og alle gulla vi norskane har tatt iløpet av det. Stolt! Mindre stolt e eg definitivt av gårskveldens eskapader. Skal ikkje gå i detalj men kan vel innrømme at eg ikkje va ved mine fulle fem. For å sei det slek. Eg blir aldri heilt god på dinna bygdefestinga altso. Hårre heite.

Så e det store spørsmålet: HAR eg lært noke av dagen og gårsdagen? For å være ærlig så kjem eg nok til å gjere liknande ting igjen. For det første så har eg ei ubøyelig trang til å gjøre mindre smarte ting, som f.eks da at eg MÅ på fest når sjansen byr seg sjøl om eg kun får en halvtimes vors til rådighet for å pælme i meg den drikka eg har medbrakt. Og ei vinflaske på 13% e ganske greit over noken tima, men når man nærmest styrta den iløpet av en halv time så e det dømt til å gå gale. Som eg sa til søskenbarnet mitt Thomas idet eg -stor effektivitet- sjenka i mitt tredje glas: "Jaja, det blir verst for doke".. Og kanskje eg vart litt i overkant etterkvart, sannelig om eg veit. Eg våkna iallfall opp med dundrande haudeverk, sminka gnidd utover, håret i en fin ball og et halvspist pizzastykke i jakkelomma. Så mat har eg alltids vett til å få i meg. Når jenta e svolten e ingen trygg! Kor eg fikk det fra veit eg ikkje, men eg kryssa fingrane for at eg ikkje va altfor uspiselig i gjerningsøyeblikket. Litt glad for at eg bur i Bergen og skal tilbake i morga, for å være vekke ei god stund.Har med andre ord ikkje følt meg nevneverdig smart og oppegående i dag. No føle eg lista over "ting man ikkje bør gjøre men gjør likevel" har litt for mange avkryssninga. Og eg frykta både for mi eiga helse og ære, samt slekta sitt gode navn og rykte, med sånne som meg rekandes i bygda. (Eg befinne meg heime hos pappa fremdeles fordi eg ikkje gadd ta båten idag, altså e eg i ei lita bygd på Søre Sunnmøre.) Eg kan vel benytte anledninga til å beklage på det sterkaste. MEN eg får meg ikkje til å seie "Det vil ikkje gjenta seg". For eg e temmelig sikker på at det nettopp vil det. Sukk. Eg e håplaus, og mangla rett og slett evna til å lære, eller da ta lærdom og vidare endre atferdsmønster etterpå. Syns dinna sangen beskrive det fenomenet godt:

Gåsehud!!

Eg e blitt heilt hekta på Adele sin -herregud så nydelige- låt "Someone like you"! Eg har faktisk skreve ein song som heite nøyaktig det same ein gong i tida (då eg va håplaust forelska i en fyr som dessverre hadde dame), og temamessig ligna sangane ganske mykje. Men min kan nok ikkje måle seg med Adele sin. Stemmeprakta mi kan heller ikkje samanliknast med hennas dessverre, he he. I wish. Damn, den dama kan synge!! Word. Eg sit med gåsehud og klump i halsen for å sei det sånn.

E vel på tide å få sove litt. God natt og drøm søtt. -Eller kanskje eg burde seie bittersøtt? Iallfall e det den "smaken" eg kjenne på når eg høyre dinna sangen. Bittersødme og vemod i ei god blanding. Ei litt vanskelig kjensle, men akk, verdas vakraste kjensle. Særleg når den kjem til uttrykk i sånne utruleg vakre songa.

hits